diumenge, 28 de febrer del 2016

PER QUÈ UNA DOULA?


Les dones parim des que la humanitat existeix, aquest és un moment de la nostra vida molt important i delicat. És un dels moments que recordarem tota la vida i val la pena que sigui un moment memorable, per positiu.
Evidentment totes les dones tenim la capacitat de parir, soles si cal, però tot és més agradable si estem amb algú que ens comprengui, que ens acompanyi, que en un moment donat ens consoli o ens empenyi, que ens recordi qui som , el poder que tenim. Algú que confii plenament en nosaltres.
Per parir necessitem sentir-nos segures i aquesta seguretat significa coses diferents per cada mare: per una pot voler dir tenir la seva mare al costat, per una altra la seva parella, per un altre estar en un hospital, o tenir una unitat de neonats allà mateix, o estar a casa amb l'amiga de confiança. Hi ha tantes possibilitats com parts hi ha, perque també a cada part es poden necessitar coses diferents.

Durant mil·lennis els parts han tingut lloc a la intimitat de la llar. Només ha estat en el segle passat que s'ha anat imposant el part hospitalari, i no a tot el món, la majoria de parts encara tenen lloc a casa de la dona, a Europa també; però en aquest país on vivim hem normalitzat el part hospitalari, i tot i que aquest ens ha comportat millores en alguns aspectes ha suposat riscos en d'altres. Com tot, res és blanc o negre i a tot arreu hi ha matisos. S'ha normalitzat tant que gairebé ni ens plantegem cap altra opció, i si ens les plantegem és probable que ens sentim qüestionades pel nostre entorn,
Un dels papers de la doula és acompanyar les dones i a través d'elles a la família, a conèixer totes les opcions per tal de poder escollir la que més s'adeqüi a cada mare-nadó. Donar suport a la decisió conscient i informada de la mare i confiar plenament en la seva capacitat de parir. Validar els seus sentiments i vivències i acompanyar-la durant tot el procés.

La decisió d'on serà el part, a la llar, a una casa de parts o a l'hospital correspòn a la mare. També és decisió de la mare estar atesa per una llevadora o un ginecòleg, sempre que hi hagi o l'un o l'altre perque la doula no acompanyarà cap part sense presència mèdica.

La doula acompanya emocionalment, física i logística, valora les necessitats que expresa la mare i les que observa i ofereix ajuda, no la imposa.

La doula ajuda a que la vivència del part sigui més satisfactòria, a que la dona se senti acollida, respectada i no jutjada, augmenta la sensació de seguretat i fortalesa, i a que tingui la confiança en les pròpies capacitats per prendre les decisions que cregui millors per ella, el seu nadó i la seva familia.

I de retruc, ajuda a que el nadó tingui la millor de les benvingudes possibles, a que el seu primer contacte, que la seva primera impressió del mon sigui agradable i marqui positivament els seus inicis.


Una doula ajuda, fomenta, afavoreix , procura, que totes les mares tinguin, perque el mereixen, el millor part possible i tots els nadons la millor de les benvingudes.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada