diumenge, 8 de maig del 2016

Alimentació Complementaria



Als nadons els anomenen lactants fins l'any, i això és així perque la seva alimentació prové de la llet, és el seu principal aliment, és el que no ha de mancar i ha de ser la base de la seva alimentació.
La llet materna conté gairebé tot el que necessiten fins l'any, en molts casos no els hi caldria res més. 
Es per això pel que a l'altre tipus d'aliments s'els anomena complementaris, perque complementen l'alimentació, però no en són la base.
Com saber quan podem començar a oferir d'altres aliments? Idealment el nadó hauria de complir quatre requisits:
1- Aguantar-se assegut tot sol 
2- Tenir 6 mesos complerts
3- Haver perdut el reflexe d'extrusió
4- Saber dir que "no" 
Reflexe d'extrusió


Què vol dir això exactament?
Per poder menjar sòlids el nen ha de ser perfectament capaç d'aguant-se sentat per si mateix, i no estar subjecte per coixins, per exemple, ja que amb les farinetes és molt més fàcil d'ennuegar-se, i un nen que no aguanta la columna per si sol li és més dificil empassar. 
Tenir 6 mesos complerts per esquivar al màxim el risc d'intoleràncies. Els últims estudis indiquen que abans dels 6 mesos hi ha més risc d'adquirir una intolerància perque el sistema digestiu no és prou madur. Tenen tota la vida per menjar de tot i només uns mesos en que s'alimentaran de llet, per més il·lusió que ens faci veure'l menjar de tot no vindrà d'un parell, de tres ni de sis mesos. 
El reflexe d'extrusió és el mecanisme que tenen per que res extrany s'els hi introduexi per la boca. Només admeten el pit i/o la tetina del biberó o xumet, tota altra cosa que no es posin ells directament la fan fora amb la llengua
I saber dir no, evidentment no ens diran: No, gràcies ara no en vull!  però si que ens faran saber que no en volen: girant la cara, tapant-se la boca, abaixant el cap, etc. Es molt important que respectem el seu no, tal i com ells han regulat el seu menjar fins ara, també ho han de seguir fent. Només ells saben quan estan tips, si un menjar els hi agrada o no, si els hi cau malament, etc. 

La relació amb el menjar és per tota la vida, i és molt important que sigui una bona relació, que gaudeixin menjant, i que aprenguin a fer cas al seu cos. Malauradament molts de nosaltres venim de la cultura de "S'ha de menjar tot el que et posen", i així em arribat a l'edat adulta que no sabem aturant-se quan ja estem tips, que sempre ens hi cap algo més, com a norma. 



I Com comenem a oferir-los altres aliments?
Doncs pas a pas, sense pressa. 
Es recomana començar a oferir-ne un, el que vulgueu i donar-li només aquest durant un parell o tres de dies com a mínim, i observar si hi ha cap reacció (eccemes, grans, picors, plor, malestar....), si no n'hi ha cap n'hi afegim un segon durant dos o tres dies mes, i observem.  I un tercer. I així tranquilament anem veient si hi ha algun aliment que provoqui alguna reacció i li donem temps al seu cos a acostumar-se als diferents gustos, textures, etc.  No és gens recomanable, sobretot al començament fer barrejes d'aliments que el nen no ha menjat mai, com ara la típica papilla de tres o quatre fruites, més val anar a poc a poc.
Es recomanable oferir els nous aliments abans de la tarda, pel matí o al migdia, per si hi ha cap reacció poder observarla i reaccionar. Si passés res per la nit podriem no adonar-nos-en.

I per quin comencem? 
En realitat no importa gens, podem començar per fruita, per cereals, per verdura, podem començar per el que ens faci més gràcia, pel que al nen li cridi l'atenció, per el que ens sigui més senzill. 
Gairebé a cada CAP donen unes pautes diferents, si canviem de regió també varien, i ja no us dic res de si canviem de pais o de continent. I és que en realitat tant fa per l'aliment que comencem, és més important quins no li hem de donar fins passats uns mesos que no si comencem amb pera o amb patata. 

El menjar no ha de dur sal ni sucre, encara que a nosaltres s'ens faci extrany el gust, no és bò per la salut l'ús i abús que s'en fa. De fet quan ens acostumem a menjar sense sal ni sucre, trobem més el gust dels aliments, i si els menjem amb sal o sucre gairebé no hi trobem el seu gust, sino gust dolç o salat. Feu-ne la prova! Menjeu durant uns mesos sense condimentar i quan proveu alguna cosa condimentadad us en fareu creus.
El que també és important és que quan menys industrialitzat millor, sempre serà millor un arròs (cereal) bullit amb un raig d'oli d'oliva que un preparat de multicereals, o una verdura cuita a casa que un potet comprat. Tot es pot fer servir, però els preparats comercials haurien de ser l'excepció.

En les properes entrades parlaré de quins aliments hauriem d'esperar a oferir-los, de com podem oferir-los si triturats, sencers, amb cullera, biberó, etc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada