dilluns, 9 de maig del 2016

Menjars desaconsellats pels menors d'un any?

El que podem i  no, donar a un infant menor d'un any està continuament en revisió. Les indicacions que hi havia a mitjans del segle passat són diferents de les que es donaven a finals i diferents de les que els nous estudis ens indiquen. Com en tot hem de fer servir el seny, però no està de més saber que en diu la ciència.
Segons la revista Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care a l'article publicat el Maig del 2010 anomenat Science base of complementary feeding practice in infancy, o sigui  Alimentació complementaria des del punt de vista de la ciencia , els estudis indiquen que en realitat no hi ha evidència que endarrerir la introducció de segons quins aliments evitin alergies i que en segons quins casos pot ser fins i tot perjudicial. Que no hi ha cap estudi concloent, però que fins que aquests no es realitzin no hi ha motiu per recomanar no oferir cap aliment.
Amb tot si que hi ha recomanacions de no abusar de segons quins aliments per diferents motius, anem a repassar-los.
-Sal i sucre, Evitar-los
-Mel, pel risc de botulisme , molt greu. Esperar a l'any d'edat.
-Fruits secs, hi ha risc d'aspiració pulmonar, si es donen sempre en forma de farina fins els 5 o 6 anys.
-Oli, convé afegir un raig d'oli d'oliva per afegir calories i sabor a alguns menjars.
-Verdura, pot menjar de tot, però es recomanr moderar el consum de les espinaques, bledes, remolatxa i nap perque contenen molts nitrats. Nitrats que el cos transforma en nitrits i són perillosos si n'hi ha en excés. Poden menjar-ne però moderadament -
-Fruita. Té molt poques calories. Es un dels menjars dels quals han modificat les recomanacions, es poden menjar des dels 6 mesos. Es recomana no oferir-les en forma de suc, ja que per fer-ne un got se n'ha d'utilitzar dues o tres amb el que ingereixen el sucre i les calories de tres fruites i gens de fibra, els hi treu la gana i no obtenen gaire nutrients. Són considerats refrescos hipercalòrics.
-Cereals. Els quins es vulguin, amb preferència integrals i al principi no convé abusar dels que contenen gluten. Per tant arròs i blat de moro barra lliure, i els altres: blat, civada, ordi, etc, amb moderació. No cal utilitzar-los en pols, un arròs bullit, un crostó de pà, uns macarrons són cereals i és com els menjem els adults, i ells poden perfectament consumir-los així.
-Carn. Es pot menjar tot tipus de carn, Fins i tot embotits però molt moderadament, de manera puntual,  per la quantitat de sal que porten i la poca carn que tenen. Millor començar amb animals petits com conill o pollastre, els grans porten més colàgen i no es digereixen tant bé.
-Peix. Podrien menjar qualsevol peix, però degut a la contaminació han d'evitar els peixos grans per que acumulen mercuri (tonyina, peix espasa, tauró i lluç de riu)
-Marisc. Passa com en el peix, acumulen cadmi i per tant es desaconsella fins els tres anys. 
-Ous. Des dels 6 mesos
-LLegums. Des dels 6 mesos, Són una font de ferro. Si la pell els hi provoca gasos els hi podem treure durant una temporada, si fins i tot sense pell els n'hi produeixen podem esperar a donar-els-hi.
-Llet. S'els hi pot donar a partir dels 6 mesos, però essent com és una font de proteïnes, més val que els hi donem proteïnes d'altres carns riques en ferro, i la llet segueixi sent la nostra o si prenen llet artificial. Poden menjar i beure tots els derivats de la llet: ioghurts, formatges, etc, però posats a escollir l'origen de la proteïna i donat que en ser lactants ja prenen llet, més val oferir-los-hi més varietat. 
-Aigua. A demanda a partir de que se li ofereix menjar diferent de la llet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada